Pages

Saturday, May 24, 2008

Amin & Safwan Amran

Assalamualaikum wbt

Hari nie..hmm,,Dzulamin n Safwan Amran telah berkunjung ke rumahku..hmm..dorg datang kejap je..tapi ktorg sempat la g meronda...pnat gak r..dari kul 10.00 pg..aku bawak dorg g umah astu g meronda sana sini kan..aku sempat laa solat jemaah kat umah aku berimamkan Imam Amin B305..hehehehe..hmm..astu ktorg gerak g jalan2..dalam kul 3..

our 1st destination

Sunway Carnival Mall~

b4 samapai sane...hahaha..ni yg lawak nie..ktorg ade satu mase tu..nak g bundle berhampiran la kononnye..astu aku terlanggar tgn sorg makcik yg sedang berjalan dengan pnuh gaya tersendiri..n dy meng ushar pelik ktorg..hahaha..peristiwa langgar dan lari..lawak2.. ktorg trus x jadi la pg bundle tu..hehe..astu staright g our destination..datang sini melepak2..jalan2..merepek2..tgok2 enset..hmm..sempat laa aku beramah mesra ngn dorg..hehe..amin segak dgn long sleeve dy..hehehe..si safwan lak pakai baju blue toms..hahaha

astu ktorg cargas g Ferry...
safwan ne pow..RM7.70
hehehe..HALAL-dy cakap

ferry in action






hmm~pulau cam nak ujan time nie..mendung sket..dah dekat maghrib sbnarnye nie


hahaha~i looks fat...watever...xde..aku x gmok hahahaha
nape safwan cam cover je..hehehe


Amin senyum sokmo~

sampai je pulau ktorg trus gerak g Queensbay Mall...g solat Asar sume..trus g cari makan..mule2 g makan roti=donut=roti bulu(safwan la pggil) astu amin lapar agi..trus straight to McD..Amin lapar gile..hahaha..sian dy...hmmm..astu.ade satu kes..hehehe..dsbbkan nie..ktorg xleh g jalan2 kat Queensbay...arghhh

ktorg dah tye si muslimat sorg nie..nak g umah dy kat batu maung..ktorg cakap nak g umah dy leh x???astu dy hntar msg..mai laa ramai2..dah ktorg setengah jalan..dy g halau ktorg lak..siot je..hahaha..tp she seems to be cuak...hahaha..itu yg best..pastu..ktorg balik dgn pnuh kdukaan..hmm~ktorg balik ikut jambatan..atas permintaan amin...

astu sume blik umah aku...bniat utk tgok org race kete..drag 4 d night..hahah..malangnye..xde owg race..ai yg pling bersemangat dah terlentok awal2 agi tggu dorg race..wat slack je..astu aku laa yg g race..ngn sbijik wira nie..hahah..KANCIL850 VS WIRA1600..mampos nak mng..2x ganda tu CC dy..dahla WiRA tu modified sume...hmm..ok laa..wassalam

Friday, May 23, 2008

Kedai MamaK??

credits to..tazkirahgroups@yahoo.com.my


Assalamualaikum. ..


semoga berhati2 dengan kedai mamak yang kita masuk...cerita ni saya dapat dari salah seorang kawan saya..

Pada 29 April yang lepas, jam 9.30 pm, saya dan 2 anak bujang (Ikmal, Azrin) plus kawan anak namanya Frank Syazwan nak buat satu 'test-to-confirm' kat satu 'restoran mamak' - kami pilih Restoran Azhaar Maju di Taman Seremban Jaya, Senawang . Budak Frank ni jenis daring, joker, dare to prove something. Dia kata pada saya, "Kalau Uncle nak tahu, jom kita singgah satu kedai mamak and see what I'll ask". All right, pendekkan cerita, this was what transpired:-

Frank : "Ini kedai halal ka?"

Restaurant Attendant : Ya la, Itu awak tengok sana, itu Koran (tunjuk tulisan Qur'an, Allah, Muhammad di dinding restoran)

F : "Awak muslim ke?"

R.A : "Ya!" (dengan gaya confidence - 101%)

F : "Mengucap tengok!"

R.A : "Ahh?"

F : "Mengucap la, aii takkan tak tau!"

R.A : "Apa itu?"

F : " Dua kalimah syahadah, itu syahadah awak cakap saya mau dengar!"

R.A : (Start panicking... )

F : "Ei, awak kata Islam, takkan sebut syahadah pun awak tak tau!"

R.A : (truly panic, looked scared also)

F : "Oh, awak tipu sama saya, aah"

R.A : (Dia pegang bawah lengan Frank dan berkata) "Jangan buat ini macam laa...."

Pendekkan insiden perbualan sampai sini...

Yang obvious dia tanya order makan apa minum apa sampai 3 -4 kali, yes, 3 - 4 kali sebab dia lupa kerana dia resah, gementar dan gelabah. Padahal kita orang order milo ais, teh o ais (2) dan ais kosong saja. Kita org tak order makan pun (langsung jadi tak lalu nak makan dah), dia ulang-ulang tanya sebab memang betol dia gabrah...

Menurut kata anak bujang ni (Frank), 90 % 'restoran mamak' di Sekitar Seremban-Senawang yang dia dah test / checked satu persatu dgn method tu, Hindu belaka pekerjanya! Macam2 style depa pusing2 cakap, panggil member lain lah, buat2 tak paham cakap lah, tapi dek kerana kepandaian si budak ni, semua kantol belaka simple test yang dilakukan. Kalau yang ade Muslim dikalangan pekerjanya, pun terlalu sedikit nisbahnya - sorang dua sahaja, yang didapor memasak tentu jadi tanda soal. Dia bercerita in fact pernah sengaja masuk ke dapor dan jengok/perhati, dan ada restoran mamak dia nampak sendiri ada patong Hindu yang disembah dibilik belakang! (Kat luar sana ayat Qur'an digantong!).

So macamana ni? Boleh ke? Pada pandangan individu saya, kalau yang serve / masak makanan yang you makan tu bukan orang Islam, hakikat sebenarnya ape peduli dia barang yang you makan tu, halal ke, tak berapa halal ke, haram ke. Soal bersih kotor penyediaan makanan itu saya tak nak komen, bukan point perbincangannya disini. Kalau bukan isu halal haram pun lah, ada satu perkara lagi yang perlu kita ambil peduli iaitu mengenai hal air tangan spt di artikel yang saya pernah forward to some of you earlier.

Bayangkan, berapa ramai orang kita makan di kedai, dan 'restoran mamak' memang popular! Kira satu Malaysia tengok, berapa ratus (maybe ribu?) restoran ada, berapa juta orang Melayu ada, berapa banyak tahun dah berlalu. Saya sendiri dah bertahun-tahun balun roti canai dan toseh di restoran-restoran sedemikian.

Lepas insiden tu, saya akan lebih memilih dan berhati2 tempat mana nak makan. Saya bukan anti 'restoran mamak' atau nak tiup sentimen (perkauman), tapi kita mesti ambil berat bukan setakat apa yang kita makan tetapi siapa yang menyediakan makanan kita.

Sdra / Sdri pulak try kali ni, esok masuk 'restoran mamak' jgn lupa test pelayan tu suroh dia mengucap tengok!

Khidmat???

Assalamualaikum wbt

Alhmadulillah..berkat kesabaran..setelah beberapa hari diselubungi masalah..aku dah ok..tapi cam nak demam je arini..hmm..xpela..abaikn..mayb dis is d last post b4 im going tu Pulau Perhentian...pape pon..nnt aku nulis gak..lpas aku balik laa..wahaha..cube korg sume belek gamabr bawah nie..belek elok2..ade aku kat situ..astu blakang tu ade grafiti..hmm...nie ade cite nak story same korg nie...cube hayati k..




actually dis grafitti is one of aku n my friends nye keje tyme 2005..aku juz wat shadowing n inking..haha..abes conteng dinding makaml Kemahiran Hidup skolah aku...hmm...tp ni cikgu yg suruh wat ..sempena IHTIFAL SMKA PERINGKAT KEBANGSAAN kat skolah aku tu..

de crewz are...

IMRON TAJUDDIN..(Chief Designer)
FIKRI NAZARI..(Inking/Shadowing)
FIRDAUS ISHAK..(Inking/Colouring)
BAKRI AMIN BADRUL ALAM..(Inking/Colouring)

walaupun macam2 yg budak2 laen cakap..niat ktorg satu je..tolong cikgu..aku still igt..ade satu kata2 dari syeikh kat Yaman..yg aku terima dari Ustaz aku..Ustaz Syauqi Ismail Al-Hafiz..

"man khadama qadama"..yg membawa maksud "siapa yg berkhidmat dy akan maju"

hmm~actually ada satu cite dsebalik kata2 nie..

mungkin ramai yg pernah dgr ttg Sibawaiyh..myb aku salah eja..klw salah btulkn k..actually he is a Pakar Nahu/Ulama' dulu..Ulama' Nahu Bahasa Arab..ada dalam sejarah..

Ustaz aku cite..mula2..Sibawaiyh nie x pandai..dy lembab sgt..tapi dy rajin sgt2 tolong mua'alim dy..dy still x pndai..juz seorg plajar yg slow..n pada suatau hari..Allah Taala dah tarik hijab penerimaan ilmu dy..n dy trus jadi seorg ulama yg kaya dgn ilmu pgtahuan

ustaz aku cakap Allah Taala tarik hijab penerimaan ilmu Sibawaiyh nie ibarat tarik pnutup corong air..air tu trus mmcurah turun..begitulah juga dgn ilmu yg Sibawaiyh trima..trus mnrus tapa sebrg hijab...

oleh hal yg demikian sahabat2 yg ku kasihi sekalin..rerajin laa tolong ibubapa kita..cikgu2 kita..kawan2 kita..biaralah dorg x tolong kita balik pon..dorg kata kita nie pape ke..yg pnting niat kte btul..k..tolong kerana Allah Taala..sila rujuk sini utk perkongsian tentang niat..hmm..

wassalam~



Tuesday, May 20, 2008

D103~Bilik 'Contoh'





Nama : AHMAD FIKRI BIN AHMAD NAZARI
Sekolah lama : SMKA Nibong Tebal
Asal : Bukit Mertajam,Pulau Pinang
Kelas : 403/503
SPM : 8A















Nama : MOHD AMMAR BIN ROSLI
Sekolah lama : SMKA Pedas
Asal : Bangsar, KL
Kelas : 407/507
SPM : 10A













Nama : MEGAT IBRAHIM ISLAHUDDIN BIN MEGAT ISKANDAR
Sekolah lama : SMKA Kuala Selangor
Asal : Sg. Buloh, Selangor
Kelas : 406/506
SPM : 10A












Nama : HARIZ HAZWAN BIN MOHD ZARIR
Sekolah lama : SMKA Falahiah
Asal : Wakaf Baru,Kelantan
Kelas : 409/502
SPM : 12A








Assalamualaikum wbt

..wajah2 ahli dorm D103..Khalid..06..hmm..haha..rindu la palk aku kat korg sume nie..Ammar dgn attitude-nya yg slumber..astu Hariz ngn ke-brilliant-an nye....Megat ngn ke-macho-annye...hahah..aku??..aku suke tido je..hahaha...

aku still igt..ada satu hari tu...Wafi ngn Megat ngn Ammar tgh dgr mp3..aku tgh tdo2 ayam..hmm..astu abg hafiz KU turun bilik ktorg..dy jerit

"Pegi preppppppppppppp!!!!!!"

dgn lantang ngn sgt kuat..pergh..takut aku...astu aku pon truskan tdo...
aku igt abg hafiz dah nak marah aku...tiba2..dy dtg slow je kat aku

"Fikri..bgun fikri..pegi prep..."

aku terharu gile laa..pngamaln dy kuat btul..hormat tol dy kat org yg tdo nie...
ammar dah cuak..aku pon cuak gile..huhu..gile laaa...hahah

pape pon...ade kes..bilik nie..2 minggu berturut2 jadi bilik tercorot 3K..adusss
sedey2...sian ketua bilik..si Hariz..hmm..

pape pon..I MISS U ALL SO MUCH..hmmm..actually saje laa nak ltak dalam blog nie gmbar sume dak2 nie..yelaa..nnt leh laa tgok2...ok salam~

Monday, May 19, 2008

Al Kindi's Story - Muslimah





















1st row dari depan: nabilah.aziani.muhsonat
2nd row: asilah.dayah.rahmah.mashitah.dhiani.izyani.
3rd row: adawiah.ainul.ain.syahidah.farah dina.


Muslimah Al-Kindi yang aku respect abes laa..huhuhu..rajin gile korg sume nie...ktorg gak malas..tp sket jelaa malasnye..wahahaha..miss laa kgkawan sume..hmmm..


mst jadi kontroversi aku post sal muslimt..hahah..naseb r..huhuhu

ok...ni ade msg one of muslimah from my class bagi..lpas aku soh dy bg comments sal bakal wife aku tu kan....huhuhu..renungkan..

Dengarilah mujahid Allah,
Allah memujukmu,
"attoyyibat littoyyibin"-AQ-An-Nur;26

Wanita baik itu dijanjikan utk lelaki yg baik & sebaliknya,
telah tercata seungkap nama di lauh mahfuz utkmu
Cuma peribadinya,ditentukan oleh sejauh mana ktinggian peribadimu.
Jika kau terhumban dijalan yg dredhainya,
insya-Allah si dia turut di jln yg sama..
Lupakn segala kegundahan,
tguhkan diri pada cinta Hakiki
nscaya cintai si dia yg solehah turut kau miliki & Allah will loves u more than anyone else..

so ko paham2 sendiri lah eh :-)

hahaha..kpada pngirim msg nie..thx..hahah.sampai termimpi2 aku dibuatnya..punye laa ku pikir sal msg nie..wahahaha...

hmmm...bgus dak2 klas kau nie sbnarnye..hahaha..thx laa bg smgt kat aku..
ni edisi arabic..

.....وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِين....

hmm~bagus tul dak nie..slalu bg aku tazkirah...hmm..ok..nak g masak lak..
wassalam~





Sunday, May 18, 2008

Al Kindi's Story - in action

Assalamualaikum wbt


hmm~
hari ni..di kala pagi yg amat cerah..aku terigt lagi kelas aku kat KiSAS ni..hmmm..
adela serba sedikit pics yg sempat diambil kat kelas yg konon2nye cantikk nie..ktorg dahla x wat pape sgt..huhuu..muslimat laaa..rajin sgt...hmm..aku masih igt lagi..aku klw pg dpan..cakap je..hahaha.siap laa korg..1 or 1/2 jam..hahahaha..amek korg kne leter ngn aku..tambah2 mse f4 ...pape pon...aku wat sume tu utk kbaikan korg..xde niat nak ngate ke ape ke..k..

tgok gambar bawah nie..
anas ngn sein smpat agi posing..yelaa fah stdy byk dah..huhuhu..fikri indra..maintain like alwys..huhu..spare a time with the beloved table..waaa..new idom laa..huhuhuhu..acad look like sdg ngems buku..nak g sembang r tu..wahahahaha..Ali dah start nyembang..wahahaha..hariz maintain study


Suatu ketika dahulu dikala digelar PELAJAR



haaaa..dis is ali n faiz..wahaha..faiz tkun dgn bahasa arab tinggi..waaa..kamus aku capub kat situ..huhuhunampak x..nampak x??hehehe..ali maintain macho..tapi nape muke cam baru bgun tido ali wei..huhuhu..ali m"ngoya"kan dirinya..huhu..pgg buku arab..hahahaha...xpe li...truskan2..sorry ye..huhu..mu blajar ke sembang kriket..wahahaha..idop Tanah Merah..ali marah tol cakap tanah merah..dy soh cakap..Red Land..baru mantap sket...x gtu ali..

Ali..smile like always..(",)


ketika sedang seronok aku mngkap gmbar...hidayah aminah bersuara

"muslimin yg mne x lap tingkp tu mintak2 lap laa ye klw x jap g ktorg check..kne denda x thu "

huhuu..maintain laa dayah..wahaha..tapi aku x cuci gak..nak tgkap gmbar gak..hahahah..sein dgn poyonye..cuci laa tgkap tu..adusss..kata kaya..20sen pon kdkut..huhuhu..ttp sein ttp sempat posing utk pminat2 nye..wahahahaha..

























Sein xnak kne bayar denda x cuci tgkap..hahaha..20sen..


gambar yg pnuh kasih sayang..hmmm..x gitu ke???gambar ni sememangnye memaparkan..kasih sayang palek terhadap anas yg cukup mndalam..huhu..anas dgn slumbernye mnjadikn dirinye ibarat seorg baby yg x bersalh..wahahahaha..actually sume dah mals cuci tgkap..anas baru abes cuci..astu dorg bgusik dy laa..huhuh..cantik lak gambar niekan..xde muke org laen..dorg ber2 je..kan3..eh2..ade gak kpala muhsonat sket tue..hehehe

Palek sempat lagi ber"mesra"an ngn Anas


inilah dy...wajah Ketua Tingkatan yg cukup "lawak"...huhuhu walaupun begitu..Muhammad Hariz bin Muhammad merupakan seorg yg sgt tegas..actually dy patut jadu KP je..tp..hmm..ntahlaa..dy ni bercita mnjadi arkitek yg trbaik suatu krtiak nnt..huhu,,Insya-Allah..ma'a taufiq wannajah..

Waaaa..tkunnye sume..tapi kan..Fikri Indra tido je..huhuhu

walau berbagai rintgn yg kami lalui..mcm2 masalah yg berlaku..aku tetap sayang korg sume...no matter what happened to all of you n always remember dat..korg sume laa pnyeri idop aku..kat KISAS dulu..credits to palek yg slalu ajar addmath..fikri indra yg slalu bg tazkirah mantap..n ali coz byk share pndpt n dgr kluhan hati aku.wahaha..jiwang r plak..


no matter what all of you will do for the sake of your future..gudluck laa k..jgn lupe 2020..dah umo 30 thun nnt..gather balik..klw kte sume masih hidup..igt laaa fikri indra nye cadangn yg sgt bernas tu.. ALKINDI HOLDINGS..

wassalam...



A Sight of View

Kat kolam KOPERASI KISAS

Belakang Pejabat KISAS@ RESTU edition

Jamuan Ustazah Nik Mahizan at kantin KISAS


Assalamualaikum wbt

hmm~rindu pulak aku nie kat klas aku..503 Al Kindi...aku x kesah ape org wat kata ku dulu..haha..xyah laa nak minx maap..dah ampun dah..hehehe..biar la dorg nak kata pape..yg pnting aku x ngata kat korg k..huhuhu

hari nie...hmmm...nak kongsi pandangan aku ttg kgkawan aku..kat 503..huhuh..klas pling byk nostalgia..hehehe



fikri indra dah post sal kgkawan nye result..aku post my sight of view laa k..berserta ng result skali..huhuhu...


12A
Sein- hmmm..as expected..walaupun sempoi2 je..tp struggle abes
Asilah-same laa dah dijangka..thiqah jer..huhu

11A
AcapRahim-always motv8 others..berkat2
Aziani-miss your English pronounciation..hahaha
Rahmah-garang laa dak nie..tegas sgt

10A
FaizRoshdi-serius jer..hahah...dari dulu lagi
Ainul Arifah-pndiam..diam2 ubi

9A
Prastanta-hahah..berwawasan..berpandangan jauh
Palek-things are simple..hahaha..always believe..d power is in your hand
Acad-PAS for all..huhuhu
Anas-cool..maintain..a good listener
Izyan-hehe..ore Qlate hok x ponah kecek Qlate dge aku


8A
FikriNazari-lalalala~
Syahidah-bakal ibu mithali..muke caring je..maintain ayu..huhuhu
Izyani-hahah..d most cheerful person..hahaha..miss her lawak kering..hahaha
Muhsonat-sempoi je..hahaha..cheerful

7A
HarizBahu-raja lawak alkindi holdings hahaha..arkitek to be
Sirhan-mind your own business
Dhiana-diam jee..maintain cool
Nabilah-hahah..no comment..lain dri yg len
Hidayah-haa..oti orange..huhuhu..dy cakap klw dy x masuk KISAS dah jadi ZOELA

6A
Pa'an-pendiam gak..
Ain-good in doing presentation..have a very good self confidence
Adawiah-no comment..sng minx tolong..susah komunikasi..ahaha..dy xpaham aku cakap

5A
Ali-kawan yg paling byk kongsi cite idop aku..huhu..idop kriket
Masyitah-hmm~cameraman restu..hahah..
FarahDina-mantain je..hahaha

Saturday, May 17, 2008

Tagged again!!!~hmmm

Fikri Indra / The Thought Quest

-"Life and Stereotypes
. Future: 10 years from now. Favourite kind of Music. Opinion: Medical students without scholarship. Enhance self potential :how are you doing it? Menghilangkan rasa inferiority."

-"Tambah la ape2 lagi".

ok...hmm..first of all..to all
May His Blessings Upon You Always..I pray that the Almighty keep you steadfast on His path and that He extend His mercy,grace,and compassion over you..May you remain a source of love,inspiration and joy to your family..May He keep you safe and keep you pace right toward the path that straight..He keeps you feel safe and bless you with courage in times of adversity and success..


~Life and sterotypes...

hmmm....no comment..xtahu laa..hahaha..a simple answer rite...
tap rase2 camni laaa..a sterotype person do not have his or her own life...
haaaa..camtu laaa..hehehe


~Future: 10 years from now

  • dah jadi a'bid yg berjaya
  • dah jadi doctor dah...
  • al-kindi holding dah tertubuh dgn rasminya..(aku consultant o CEO je..laen xnak..huhuhu)
  • dah kawen..hmm..plan dalam 8 tahun agi..astu kawen hua3...(cslon dah ade...hua3)
  • dah ade janggut byk..heheheh..skg baru 3 helai


~Favourite kind of Music

  • Al-Quran -Sheikh Saad Said Al-Ghamidi..
  • Nasyid -suke dgr...tap bukan fav laa
  • Retro -popyeh2 ke..hehehe
  • Kontemporari -pape yg org dgr..aku dgr laa..klw aku rase x best aku x dgr..huhuhu

~Opinion: Medical students without scholarship.
  • gne agency-dgr dari senior2 ok je...for me..it's ok..bcoz nnt dapat jgak for 2nd year kan..haaa..ape2 pon do your best for the upcoming scholar laaa...
  • persendirian-klw bayar sume dari mule sampai abestu..pnat sket laa..esok2 keje..keje dgn tanggungan n niat nak bayar hutang jelaa..anak org kaya x pe laa..hmm..ade org terasa ke..sape mkn cabai dy laa pedaih noo...
  • hmm tu je kot

~Enhance self potential :how are you doing it? Menghilangkan rasa inferiority.

yg nie yg aku paling suke nie...ok..tgok laa tips2 aku nie..berguna sgt2.

for inferiority complex

  • 1st- sblum wat pape (ucapan/pidato/syarahan/presentation) selawat n bace bismillah byk2
  • 2nd- klaw takut mse kne wat pengumuman (atas pntas) n u should hold a paper..avoid it..better pgg buku..tangan x nampak ketar2..n nampak lebih berkeyakinan
  • 3rd-always believe in yourself
  • 4th-bayang tgh cakap ngn adik2 kte je

for self potential

  • believe in yourself
  • always kng2 kan kejayaan kte n ini yg dapat buat kte lebih sgt bersmngat
  • byk bertya kpd mereka yg lebih mngthui
  • jgn takut bg pandangan (klw salah nnt org boleh btulkn)
Tambah ape2 lagi...hmmm...

ok..keta idaman huhuhu..cukup laa ek..

Nissan Nismo Z @350z....refer sini laa...

haaa..pasni nk tag sifooo kite lak AKMAL HAYAT JUSOH lak...hehehehe
astu DHAMIRAH ZULKARNAIN

dorg nie pndpt berasas sket..huhuhu



MDSSK~kisas0607-pt.3


Assalamualaikum wbt

hari ni aku tergerak hati..nak tulis pasal mamu lagi..sbb aku lupe..dy pon guru aku jugak..byk yg dia ajar aku..thanks 4 all my friend yg igtkan..espcially http://prastanta.blogspot.com/...sedarkah anda..hari ini..ramai pejuang2 islam..penegak2 kebenaran dan ulama'2 disishkan malah dipenjarakan..hmm ntah pape..sume atas dsr dengki..politik..korupsi..arghhh..ni yg malu ni..terutamanya di negara kita..aku x nak lebey2..nnt ne tgkap lak..aku ni student agi..hmm...mamu slalu igtkan aku..

"Fikri,manusia dalam pejara..x semestinya sume org jahat..aku dah masuk situ..byk kali..aku lebey taw..aku dah byk pasai Islam dlm penjara..sebab tu..aku dah pasang niat aku..satu hari aku nak berkhidmat utk masjid..alhamdulillah..dgn izin yg Maha Kuasa..aku sampai kat Masjid Diraja Sultan Sulaiman nie.."

hahaha...mesti ada yg terkejut kan..mamu masuk penjara???..amende nie..kata mamu nie baek..hahaha..actually in army force dulu..dy leader utk satu platun nie..kat mne tah..dy x pnah laa cite ttg pangkat dy kan..sbb mamu x suke..dy cakap

"biaq p laa fikri oii..bnda lama..xyah dok ceghita laa..aku dah mnyesai dah nie..cukup laa tu utk aku..mmg Allah tu Maha Adil..hg tu blajaq elok2..jadi org berguna utk masyarakat"

sedih sgt bile teringat kata2 mamu nie..

hmm..dalam platun tu dy kpala..so dy paling berpengaruh laa..astu..dy bawak masuk dam(ganja) dalam platun tu..coz slalu kna stay up lama2...tggu bandit(komunis)..astu ada satu hari tu kne tangkap..kne hukuman wat keje amal..4 a couple of days laa..kne wat kawad senyap..tiap2 pagi..kne wat perbarisan kat kem dorg..jatuh hukuman kat mahkamah tentera..still x kne buang lagi dari tentera..sbb ramai army force dulu2 amik ganja..time tu x berleluasa sgt gnja2 nie..so x strict sgt...hmm..ade lagi cite nye...

ok..tutup bab dadah..mamu nie masuk pnjara..mse dy bercuti..yelaa..askar kan ade cuti2 pda..masa tu dy tgh lepak ngn kgkawan kat Masjid Pkisatan..around KL kot..tibe2..ade laa org mai wat pasal..ganggu dorg (geng2 askar) tgh lpak2 kat situ..dy cakap masa tu dy siap pakai rantai emas lagi..haaa..ade gaya bonzer nie...mamu cakap...

"masa aku muda dulu tu..huh..bubuh rantai emas nie..nalaa punya besaq pakai..kira sapa ada rantai emas kira dy paling teraa laa waktu tu..."

astu mamu ngn badan yg hyper tinggi n dulu dy cakap dy tough..hmm..maybe laa..dy pon pukul laa budak tu..yelaaa..jiwa muda kan..darah muda..mmg laa panas sket...dy sorg je pukul..astu org ramai wat police report..dalam 10 minit kemudian, polis pun mai laa...n tgkap dy sorg je..kgkwn dy sume x kne tgkap..sbb dy sorg je yg pukul kan...haaa..mase tu polis minx IC..tgok2 IC askar..trus wat test utk dadah..haaa..kantoi...marijuana..positive tu...so masuk laa dy dalam pnjara...hmm..sebab tu je...

haa dalam pnjara tu..mcm2 dy blajar..dy kata yg kaki nyanyi..nyanyi laa kejenye..yg kaki ngaji..ngaji laa kejenye..ramai ustaz2 yg ngajar dalam tu..dy pon pg laa blajar pasal ISLAM sebaik mungkin..aku pnah tgok kitab yg dy blajar tu..aku siap bce lagi..ntah ape laa tajuk dy..tapi sal Tauhid laa...kitab lame...

lame gak dy jatuh hkum...selama dy jatuh hukum tu..dy dah rase masuk mcm2 jenis pnjara...haha..Kajang, Sungai Buloh, Pulau Pinang n byk lagi..dy cakap sume ade tujuh pnjara dy pnah masuk..hmmm..actually yg kes pukul tu 1st time nye..ade byk lagi dy kne tgkap..kes ganja laa..isap ganja..

org dulu mmg ramai isap gnaj..terutamanya org tua2..serius nie..x tipu..x caye g laa tye warga tua d kawasan anda..huhuhu...hmm..mamu slau cakap kat aku..idup nie sementara...dy cite sal org yg pnah wat jahat..bile jadi baek..insya-Allah..jadi sgt baek...dy ade cite sal ramai kgkawan dy dalam pnjara..

hmm...nak g makan lak pasnie...hahaha..stop dlu sini kot...nnt aku cite sal tazkirah2 mamu lak...
~till then

oh...sblum aku chowz..MAMU THANKS 4 EVERYTHING...

bile laa nk jumpe mamu agi..dy mst sronok gile jumpe aku nie..hmm

aku gtw dapat 8a pon dy dah sronok gile..hahah..
tu x jumpe lagi tu..hmm..

wassalam




Friday, May 16, 2008

SELAMAT HARI GURU

Assalamualaikum wbt

arini..aku x mow wat sajak2 ke..ape ke..aku nak bagi kad je..sebab aku x pandai berbahasa..buat guru2ku...jazakumullah khairan kathira..syukran jazilan..thank you..toche..nandre..arigato'..
ni kad khas utk sume guru2..hmm..familiar ke???

listing guru2 yg ade dalam pale otak aku..hahaha..

~SK SERI PENANTI (9702)

-Pn Siti Aisyah Ayoub
-Pn Faridah Hussein
-Pn Nuranna Abdullah
-Pn Shamsiah Sharif
-En Marzuki Ismail
-Pn Siti Aminah Abdul Rahman
-En Mazlan Md Desa

~SMKA NIBONG TEBAL (0305)
-Tn Haji Md Radzi Bahari
-Ustaz Suhaimi Haji Tahir
-Pn Munirah Abdul Rahman
-Ustazah Aisyah Asha'ari
-Ustazah Salha bt Khamis
-Ustazah Hazimah Ahmad
-En.Sahahuddin Sultan
-Pn Rodziah Yusof
-Pn Azlina Baharom
-En Ahmad Md Ali
-En Hasni Md Noor
-Pn Mahani Ishak
-En Sobri Hashim

~KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH (0607)
-Tn Hj Abdullah Md Din
-Tn Hj Muhamad Awang
-Pn Hjh Haznah Hamzah
-Tn Hj Abdullah Hassan
-Pn.Rosnita Ismail
-Cik Munirah Abdul Rahman
-Pn Rohazila Mohd Zahidi
-Ustazah Nik Mahizan Nik Mohamed
-Pn.Zalina Mohamed
-Pn Norasiah Abd Rahman
-Pn Nasvin Nasarudin
-Pn Noorijah Jaafar
-Pn Harlina Manan
-Pn Azmalia Abdullah
-Cik Nur Azlin Zainalaludin
-Cik Norlini Abdullah
-Cik Suraya Hanim Mohd Lasim
-Pn Aini Arifah Abdul Karim
-Pn Hjh Noraini Awang
-Pn Jamaliah Shariff
-Pn Norisah Ahmad
-Pn Nik Norlan Abdul Rahman
-Pn Aznora Mohd Kamal
-Pn Wan Zainul Akmar Wan Mad Zain
-Mr Wong Kiat Hi
-Ustazah Sumaiyah Sulaiman
-Ustazah Maslina Jasman
-Ustaz Mohd Maliki Ali
-Mr Ch'ng t
-Ustazah Misyati Ahmad Sehab
-Mr.Anwar Sidek Ibrahem
-Pn Hemalatha Bala Subramaniam
-En Zamri Shah Ibrahim
-Ms.T.Rajeswary
-Pn. Suahile Zuliya Kosim
-Pn Maznah Ibrahim
-Pn Sakinah Amir Husain

~BAITUL QURA' (06)
-Mudirul Madrasah Al Fadhil Ustaz Zulkifli Ismail
-Al Fadhil Ustaz Syauqi Ismail Al-Hafiz

dan..utk semua guru2 n bakal2 guru..perjuangan anda sungguh suci dan murni..
terima kasih atas segalanya

Tagged!!!~hmmm

Assalamualaikum wbt

~ni dah kne tag lak...hmmm...ok2..aku tulis laa k...aku x bape pandai bab2 nie..haha..ok2 aku cube k..hope aiman puas hati n aiman 'kisah' k..hehehe

~5 hadiah ek...

1-laptop..ape pon xpe..nnt aku wat sniri bg jadi sempoi2..hahaha..anip shabudin ade..boleh minx tolong..hehehehehe...tp..mne layan sony VAIO..Apple r..

2-hmmmm..aku nak enset baru...sony ericsson k850i...waaaa..tapi x cukup duit lagi...eh xde duit..bkan x cukup...adusss...


3-keta Nissan Nismo Z @350z....refer sini laa...


4-videocam..sniri..hmm...klw leh nk yg waterproff laaa..leh masuk dlm air nye...hehehe
(ngade2 tul)..~malas nak upload gmbar

5-hmm..nak ray-ban ....x nak spec itam murah2..hehehe..yelaaa..dah jadi driver skg nie..huhuhuh..dah kte hadiah kan...hahahaha..(bajet anak org kaye aku nie)..



sebabnye lak...
1-hmmm..yelaaaku nie...mmg ske surf net..lawan pool kat YM...ade pc sng..nak minx dwet kat mama aku ke..hahaha..CiMB Clicks..hehehe

2-actually..enset sabun aku da rosak..nnt tggu duit allowance UIA laa..hehehe..astu boleh laa tag mama aku sket..tambah2..enset aku da rosak truk..campur hang lagi..ni da pakai enset cap ayam je..hehehe

3-haaa...sape tgok KL DRIFT or KL MENJERIT the SERIES kat tv3 tue mesti tahu kete nie..yg Rizal AF5 naek tuu..actually aku dulu pnah cakap kat mama aku..mse tu kat pamern keta..mama kau nak bli MITSUBUSHI LANCER 2.0 GT..tp x bli lagi pon..aku cakap ceni..

"mama..o0o..mama..lawa x keta nie??"

mama aku jawab

"lawaaaa... awatnya???hmm..hg bukn ada duit pon nak bli.."

"jangan dok mimpi laa..."

astu aku sedey gle..n aku harap ade laa org nak bgi aku hadiah kete nie..hahaha

4-actually aku da slalu ne panggil jadi cameraman..tap slau xleh pg..coz v.cam yg kat umah tu..abah aku punye n dy x bagi bawak..mahal katanya....haha...klw de v.cam sniri..boleh laa tangkap2 gambar...haaa..baru best..klw waterproof kna..leh bawak masuk air terjun...haaa..lagi gempak..masuk laut sume..klw atas darat sume owg reti tgkap...

5-hahaha..yg ni paling best..abg aku sume dah ade rayban..coz da jadi driver..kre cam tradition laa..dalam family aku..a driver needs a rayban...hmm..nnt dapat la..hehehe...


~5 impression yg aku admire...

aku pon aku x paham...ape laa yg korg nak nie..maksudnye..hmm..ok2 aku try ek..
aku wat more on 5 impession to the ones that I will admire..( tiru aiman yg meniru akmal...)

1. open-minded
2. cheerful
3. supportive and helpful
4. caring and sharing..(cam knal je..blog spe nie??)
5. friendly

actually..camne pon aku suke..tap klw ade 5 d atas..lagi suke n..4 sure..a person who be his/her own self...


~5 invention yg best..hmmm

1. cip
-klw xde cip kan..xdelaa sume bnde2 yg best2..cam computer..tv..pda..enset..tul x..hmmm~

2. enjin sebuah kereta
-hmm..yelaa..a car engine..aku pikir kan..cene laa org boleh invent engine keta..klw nak ikutkan..xbdaya klau nak pikir...cube laa pikir..dari keta binatang2 (lembu,keldai,kuda)..bertukar ke enjin...hmmmm~

3.pyramid
-arkitek2 dunai pon xtw..cene laa imhotep buat..hmmm~

4.LCD screen
-satu lagi..cene laa dorg wat LCD screen ek...cene dorg pikir..xke plik pmikiran dorg..hahahaha..really kreatif laa...hmmm~

5.Blog
-cene laa dorg wat blog2 nie..haa..sape invent bl0g???...mesti x ramai yg thu..yg dorg thu pon blogger paling faymes kat Malaysia Raja Petra Kamaruddin..hmmm~


~5 most hated .....yg ni laa aku susah sket nie...

1.org yg ske amek org punye..tap yg dy punye kedekut...haa..samela ngn org yg kite wat lawak ngn dy x leh..dy wat kat kite xpe..lebey kurg camtu laa...paham2 sniri laa ek

2.manusia yg pnakut..yakni x brani mngatakn yg hak n menidakkan yg bathil..x brani cakap dpan2...kutuk2 blkg..ish3..xsuke2...

3.x suke dicabar..yelaa..sbb aku i pantang dcabar..klw dcabar je pape..mst aku wat nye..dangerous maaa...bleh jejas diri sndiri

4.bile aku cakap..astu org wat x dgr..hahahah..~dah kehabisan idea...

5.hmm..being fat..waaaaaaaaaaaaaaa...n0o0o0o0o0.....~xpe2 aku da kurus


TAGGED ACCOMPLISHED~

...hmmm...nak knekan sape ek...

sorang jela....AMMAR ROSLI...D103(06/07)

Wednesday, May 14, 2008

Niat~perkongsian bersama


Narrated on the authority of Amirul Mu'minin, Abu Hafs 'Umar bin al-Khattab, radiyallahu 'anhu, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:

"Actions are (judged) by motives (niyyah), so each man will have what he intended. Thus, he whose migration (hijrah) was to Allah and His Messenger, his migration is to Allah and His Messenger; but he whose migration was for some worldly thing he might gain, or for a wife he might marry, his migration is to that for which he migrated."

[Al-Bukhari & Muslim]


background

This hadith was said by the Prophet, sallallahu 'alayhi wasallam, at the time when a man emigrated from Makkah to Madinah during the Hijrah for the sake of marrying someone and not for the sake of Islam.

It is considered to be one of the greatest hadiths in Islam.

Al-Imam al-Shafie said: This Hadith is one third of the knowledge of Islam; related to about 70 topics of Fiqh.

Al-Imam Ahmad (with reference to al-Imam al-Shafie's statement) said: Islam is based on three fundamentals (all are among the 40 hadiths ):

  1. Hadith 1: which is stated above.
  2. Hadith 5: "Whosoever introduces into this affair of ours (i.e. Islam) something that does not belong to it, it is to be rejected."
  3. Hadith 6: "Truly, what is lawful is evident, and what is unlawful is evident, and in between the two are matters which are doubtful which many people do not know……"

These three hadiths are agreed upon by Al-Bukhari and Muslim.

These hadiths can be seen as three criteria to help Muslims evaluate and judge what they do and say "as an ibadah" in their daily life:

  1. Hadith 1 - To evaluate and judge our internal actions (actions of the heart).
  2. Hadith 5 - To evaluate and judge our external actions (actions of the limbs).
  3. Hadith 6 - To evaluate and judge our dealings "mu'amalat" (interaction between people).

Niyyah (intention) has two meanings:

  1. The intention before an ibadah (e.g. prayer)
  2. The willingness

The second meaning (ii.) is what is meant in this hadith.


lessons

The Prophet, sallallahu 'alayhi wasallam, starts the hadith with the principle ("Actions are judged by intentions") and then gives three examples. This is the methodology of the Prophet, sallallahu 'alayhi wasallam. The examples help illustrate the principle so that it is easier for people to understand and they can apply the principle to other similar situations.

The three examples consist of one of good intention (migration for the sake of Allah and His Messenger) and two of bad intentions (migration for the sake of worldly gains or for marriage).

This hadith emphasises ikhlas (sincerity - to be truthful and honest to Allah alone, performing an act solely for Allah's sake whereby no other witness except Allah is sought). Ikhlas is one of the conditions of accepting good deeds. The other condition is that the actions must be done in accordance with the Shariah as it will be explained in the fifth hadith.

This can be seen in the shahadah :

  • "I bear witness that there is no god but Allah" is the ikhlas - ensuring that we do things for the sake of Allah and Allah alone.
  • "I bear witness that Mohammed is the Messenger of Allah" - the Sunnah is the manifestation of the Quran - the Prophet, sallallahu 'alayhi wasallam, is our example, our best model to follow. Following his Sunnah in our ibadah, Akhlaq (ethics), and Muamalat (dealings) ensures that we are acting in accordance with the Shariah.

Thus, the shahadah shows us the conditions for accepting a deed or performing an action: (a) it should be for the sake of Allah because He is the only One we worship, and (b) it should be in accordance with the Shariah.

To achieve ikhlas, we have to avoid shirk (associating others with Allah, which causes insincerity). Al-Imam al-Harawi said the root cause for insincerity (or shirk) is self-desire (al-hawa). Therefore no action should be done because of self-desire.

Imam al-Harawi states that there are 7 types of self-desires:-

  1. To make oneself appear good in the hearts of others
  2. To seek the praises of others
  3. To avoid being blamed by others
  4. To seek the glorification of others
  5. To seek the wealth/money of others
  6. To seek the services or love of others
  7. To seek the help of others for oneself

Ways to obtain ikhlas:

  • Do righteous deeds - the more good deeds we do and hence get closer to Allah, the more sincere we will be.
  • Before we do any deed we should firstly seek knowledge (ilm) - our actions/deeds should be guided by knowledge so that we do them in accordance to the Shariah.
  • Do not give false impressions - do not make others believe that an action we did was good when it was not.
  • Al-Imam Ahmad said: Before you do anything, check your intention (niyyah) - ask yourself before performing an action: "Is it for the sake of Allah?"

Ibnu al-Qayyim says: Any action we do is subject to three defects:

  1. Being conscious that others are observing our actions
  2. Seeking a return (benefit/reward) for the action
  3. Being satisfied with the action

Examples:

  • If we go to the masjid for the salah and we are early, arriving before the Imam and finding a place in the first saff, we should not be proud of ourselves and think of ourselves being better than others. We should praise Allah for enabling us to go to the masjid and for being able to perform the salah without any difficulties.
  • After every salah, we should tell ourselves that we could have performed it better and try to improve in our next salah.

What happens if we were to change our niyyah while performing an action? Ibn Rajab says according to the ulama' if the niyyah at the end of the action matches the beginning (i.e. doing the action for the sake of Allah), then any changes in the middle of the action will be forgiven or does not matter, insha Allah. However, if the niyyah at the end does not match the beginning, i.e. we do the action for other than the sake of Allah, then we must repent (taubah).

There are four things that contradict ikhlas:

  1. Ma'siat - committing sins - this will weaken our ikhlas
  2. Shirk - associating others with Allah
  3. Riya' - performing an ibadah with the intention of showing off to others
  4. Nifaq - hypocrisy

Even though we must always make sure that our actions do not deviate from ikhlas, there are actions, which are automatically considered that of good intentions. For example, seeking knowledge in Islam, helping the community, doing da'wah, etc.

Some rulings (ahkam) which scholars derived from this hadith:

  • When people 'swear by Allah' by saying "Wallahi" every now and then, their intention is not that they actually swear by Allah. They say it simply out of habit - it readily rolls off their tongue. Hence, it is harmless. However a Muslim should do his/her best to minimize it.
  • When someone is asked to give an oath, what is judged is his intention when he gives the oath.
  • There can be a combination of intentions between performing an ibadah and teaching others - we perform an ibadah for the sake of Allah, but we also do it with the intention of teaching others. e.g. when the Prophet, sallallahu 'alayhi wasallam, performed the Hajj, he did it for the sake of Allah as well as for teaching the Sahabah (his companions, may Allah be pleased with them all).
  • A man may go through the process of divorcing his wife, verbally or in court, but it is his intention which counts.
  • What could be seen as ghibah (backbiting - talking bad, but true, things about a person behind his back) could simply be a joke or a dua. If someone talks bad about someone else, it is his intentions, which determines whether it is ghibah or not.

conclusion

Our actions are undermined by our intentions - whether they are good intentions or bad intentions. Therefore we should always check our intentions before we do or say anything. We must make sure that the action is for the sake of Allah so that it is accepted by Allah and that we will be rewarded for it, insha Allah.

MDSSK~kisas0607-munzir jamil

Assalamualaikum wbt

hmmm~cite sal kat masjid lagi...tp ni xde mamu...klw ade pon watak sampingn je..hahaha..watak dy ialah..jeng3..(ni atas keizinan tuan punye badan n saranan dy..hahaha)..




MUNZIR IN DA HOUSE....


  • MUNZIR JAMIL..
  • SMKA SHAMS..
  • A104..
  • 408/501
  • 12A(???)
  • dak lompat PTS (PENILAIAN TAHAP SATU)..x padan ngn mude..hahahaha...
  • ske g NTD..masalah nie
  • hav a real damn secret wit me..(",)


ok...aku mulekan cite aku nie...



d story begins here...

aku nie..seperti yg dktahui umum oleh masyarakat KISAS..x pandai langsung addmath...sedgkan si munzir ni power gile..satu hari..aku g slow talk ngn dy...mase tu time prep mlm...x mule lagi pon..bru abes isya' n bru nka gerak


aku: munzir..ko nk ikut aku x???

munzir: nak pg mne lak nie???aduss ko nie..PPT dah dekat doe

aku: alaaa..kte g stdy laaa..tp tmpat owg len x stdy

munzir: waa..cambest je..hmm..katne2???

aku: bukan je cambest..jap g kte leh g makan NTD sume skli haa...confirm slmt

munzir: aku g canteen jap..lapar doe..jap g aku balik asrama balik...k..ko tggu kat sini taw

aku: ok..cepat sket..ko ni asyik makan jee...

astu..selepas dy g hntam baksi ke ape tah kat canteen dy pon dtg r kat pondok plwat kat blog THARIQ tu..dy bawak buku arab je..yg warna pink tu..aku bawak buku bio..addmath ngn arab..hahaha..bajet rajen r..astu ktorg pon gerak r..dalam perjalan..baru je jalan..n terserempk ngn Abg Brahim (chicken wing)..munzir dah cuak..

"weyh..ko ni biar btul..nak fly g mne plak nie???cukup r doe kantoi ngn ustazah nik mahizan aritu...malu siottt"

hahaha..pnakut gak mamat best student ni...rilek r doe..haha..astu aku gtw r kte nka stdy kat masjid nie..ko ok ke..dgn x dsangka-sangka..munzir gtaw aku

"weyh..aku malu r ngn mamu tu..muke dah r cam garang jee..segan doeee.."

kko igt mamu tu kesah sgt ke haaa.huhuhu..dah sampai sane si munzir nie dah mule laaa..tdo laa apela..astu dy cakap..

"ko blajar lu..jap g kjut aku..ngntok doe..arab je x siap g nie..mkn td knyg gile...haa..bile nak g NTD.."


dah cakap knyg pon nk pg lagi..aku malas r nak leter pape..aku cakap..

"tdo r..aku nak bace BIO nie jap..lewat sket pg r"

dy pon mnruskan tdonye tanpa memikirkan masa depan..melihat keenakkan dy tdo..aku pon turut ngntok..n aku gerak dy..

"munzir..bgun weii..wei munzir..bgun r jap...nak tye soalan nie.."

sbnrnye x nak tye pape pon..dsebabkna ku cakap nk tye soalan..aku pon tye laa dy dah siap blum buku arab tu..dy ckap blumm..astu aku tye soalan2 addmath yg aku xleh jawab..dy wat senang gle r..mcm kcg je..skali je dy kre..siot tol..sampi kol satu gak r ktorg study..x rase lame pon..munzir tdo tu kjap je rsenye....hmmm..astu aku soh laa dy cite kat aku sal BIO...haaaa...ni yg masuk sindron ngntokism nie...dgn ngntok n x bsmngt nye dy pn cite..aku pun semakin lalok...astu aku cakap kat dy

"weyh..kite tido dulu r..japg kte bgun pepagi..study..haaa...cambest je..ok x?"

dsbbkan mngntok gile..dy pon stuju..

p/s
jgn mkn byk2 sblum study..nnt ngntok n jadi cam Munzir..jadi ape???jadi G***K..
heheheh...

astu kul bape tah..ktorg pon bgun..tetibe je mamu mai..cakap kat aku..

"ni hmpa nak balik dak nie??aku dah kunci pintu dah..nak balik habaq kat aku naa"


astu aku cakap...

"xpelaa mamu..stay sini je kot..kawan on cam ngntok sgt je ni..sat g klw nak blik kami rabat(panjat) pagaq laa"

start malam tu..aku jadi semakin rajin utk mmbaca buku..wat revision..ntah laa npe..myb sbb tgoq munzir yg relax tp result gempak tu kot..aku jadi tercabar..hmmm..ntah laa...tp..malam tu..aku xleh lupe..sbb mlm tu...aku dapat smgt bru nak stdy..nak blajr2 sume..haha..thx a lot to munzir..

dari malam tu sampai dekat2 SPM..aku stdy kat masjid je...jarang laa pg klas..borg yg kne sain tu slalunye sain time maghrib o x sain lgsung..hahahah...i am really sorry miss lin & miss lini..

dats all yg aku igt.aku da minx prmisi munzir utk post nie..hahaha...dy cakap..

"sile2..bg aku faymes..hahahaha"

MDSSK~kisas0607~NEWS VERSION

Masjid Diraja Sultan Sulaiman kekalkan pengaruh seni bina British


MASJID Diraja Sultan Sulaiman yang berusia 74 tahun telah dibina pada 1932.


PENJAJAHAN British selama 160 tahun di Tanah Melayu telah memberi pengaruh yang cukup besar ke atas gaya seni bina tempatan terutamanya kawasan penempatan pihak British.

Dari segi estetik, seni bina kolonial British di Malaysia secara dasarnya berbentuk hibrid yang boleh dikategorikan kepada pengaruh Moor, Tudor, Neoklasik dan Neo-ghotic.

Kebanyakan arkitek dan jurutera kelahiran British yang pernah berkhidmat di India dan beberapa negara jajahan British telah mengilhamkan gaya seni bina Moghul. Ia kemudiannya dikembangkan kepada beberapa binaan bangunan pentadbiran kerajaan termasuklah stesen kereta api di Semenanjung Malaysia.

Pengaruh seni bina Moor dapat dilihat pada Bangunan Sultan Abdul Samad yang didirikan pada 1897, Stesen Keretapi (1911) dan Ibu Pejabat Pengurusan Keretapi (1917). Secara kebetulan, terdapat beberapa arkitek dan jurutera yang terlibat dalam pembinaan masjid di Malaysia. Ini menjadikan gaya seni bina masjid berbeza dengan bentuk vernakular.

Gaya vernakular mempunyai ciri-ciri rumah Melayu tradisional yang dipengaruhi oleh faktor seperti keadaan iklim, penggunaan material, kerja tangan dan latar belakang etnik. Contoh masjid vernakular dengan pengaruh tradisional ialah Masjid Kampung Laut, Kelantan yang dibina pada 1730, Masjid Langgar, Kelantan (1871) Masjid Paloh, Perak (1912).

Antara masjid yang menerima sentuhan arkitek British ialah Masjid Diraja Sultan Sulaiman yang terletak di Klang, Selangor. Arkitek yang bertanggungjawab ialah L.Keste Ven. Masjid ini yang didirikan pada 1932 masih mengekalkan keasliannya hingga ke hari ini.

Menurut cucu kepada Sultan Alauddin Sulaiman Shah yang juga Tengku Syahbandar Selangor, Tengku Ahmad Tajudin Tengku Abdul Aziz Shah al-Haj, keistimewaan masjid ini terletak pada pengaruh seni bina British yang sudah tidak ada lagi pada binaan masjid moden hari ini.

“Sekali pandang, ia tidak ubah seperti sebuah gereja kerana binaan menara masjid yang unik. Ini kerana, ia menerima pengaruh daripada jajahan British pada waktu tersebut,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di kuarters Istana Alam Shah baru-baru ini.

Beliau yang mesra dengan panggilan Pak Ungku menceritakan, tujuan utama Sultan Sulaiman mendirikan masjid tersebut ialah untuk memudahkannya bersembahyang jemaah dengan rakyat terutama pada hari Jumaat.

“Dengan itu, almarhum membina masjid tersebut yang boleh memuatkan hingga 3,000 jemaah. Kadang-kala Sultan Sulaiman akan berkhutbah pada hari Jumaat,” tambah beliau.

Antara pengaruh gaya seni bina Barat yang dapat dilihat pada masjid ini ialah ukiran di mimbar yang nampak seolah-olah seperti salib sekiranya diperhatikan dengan teliti. Bagaimanapun, ukiran tersebut tidak boleh dibuang kerana ia akan merosakkan keasliannya.

Sebaliknya, pihak pengurusan masjid mengambil keputusan menutup ukiran tersebut dengan ayat Kursi. Unsur-unsur lama yang masih dikekalkan ialah cermin berwarna-warni yang boleh dilihat di bahagian atas kubah masjid.

“Memang ada cadangan untuk menjadikan masjid ini sebagai warisan negara. Atas sebab itu, Sultan Selangor amat peka dan tidak mahu sebarang pengubahsuaian dilakukan pada masjid kerana hendak mengekalkan keaslian pembinaannya pada 1932. Apa yang dilakukan hanyalah baik pulih seperti

cat baru supaya masjid kelihatan lebih menarik. Hingga kini, satu-satunya pengubahsuaian yang dilakukan ialah tempat wuduk yang dahulunya merupakan sebuah kolam besar. Selain itu, pada 1982, beberapa penambahan di kawasan masjid dilakukan bersesuaian dengan peningkatan jemaah,” ujar Pak Ungku.

Walaupun, sudah berusia 74 tahun, bangunan masjid ini masih kukuh dan teguh. Misalnya, pintu besi yang terdapat di sekitar masjid tidak pernah ditukar melainkan ditukar dengan cat baru. Begitu juga dengan mimbar yang diperbuat daripada kayu cengal dan chandeliar masih bertahan sehingga ke hari ini. Batu-bata dan marmar yang diimport dari negara-negara Islam seperti Turki menjadikan suasana pengudaraan dalam masjid nyaman dan menenangkan.

“Sebelum Masjid Sultan Abdul Aziz di Shah Alam dibina pada 1989, masjid ini berfungsi sebagai masjid negeri yang menjalankan pelbagai aktiviti seperti sambutan hari kebesaran Islam, Israk Mikraj, Maulidur Rasul, ceramah agama dan sebagainya. Tetapi, selepas itu, kebanyakan aktiviti tertumpu kepada masjid tersebut yang lebih luas dan selesa. Masjid ini sebenarnya pernah memberikan sumbangan besar kepada penduduk Kampung Jawa terutama kepada para pelajar Kolej Islam Sultan Alam Shah,” ujar beliau lagi.

Sebagai masjid yang terletak berdekatan dengan Makam Diraja, Pak Ungku tidak menolak berlakunya beberapa perkara mistik berdasarkan kepada cerita pengawal yang menjaga masjid pada waktu malam.

“Bagaimanapun, saya tidak berhadapan dengan gangguan-gangguan mistik sedemikian. Pernah pengawal bercerita kepada saya, pada waktu malam ada makhluk yang mengejutkannya ketika sedang nyenyak tidur. Malah musafir yang bermalam di masjid juga turut diganggu. Tetapi, ia terpulang kepada niat individu terbabit. Kalau niatnya baik, insya-Allah, mereka tidak akan diganggu,” katanya.


sambungan berita oleh aku

~actually berita nie waktu kte awal f5..if i'm not mistaken laaa..


pak ungku ni nazir dulu..06/07.muslimin KISAS mst igt nye..dy naek keta mst parking kat anjung dpan tu..alaa tmpat ade TV tu..kete dy BMW series ape tah warna silver ..dy ske pakai spec itam..rmbut inai..skg Ahli Jawatankuasa Masjid dah tukar..Ustaz Abdullah Hassan dah jadi timbalan nazir dah pon ..actually kan ..aku pnah kne gnggu gak..mnde tu maen pintu kat atas tu...kan ade tgga nak naek kat kubah tu..ade satu pintu tu kan..pretend laa mcm korg tahu..hahaha..klw nak thu gak nnt g KISAS g laa naek..actually..aku ngn mamu dah kunci dah pon pintu tu..tapi..tbukak gak...da ltak pad lock TRI CIRCLE yg beso tu dah...dah kunci astu turun laa kat tmpat ade TV tu kan..astu..dgr pintu tu lagi..gedung gedang gedung gedang...huh..aku da cuak gle r..meremang bulu roma aku..astu mamu ckp dgn nada slow motion...

"fikri,biaq p laa kat dy..ni tmpat dy..dy dok sini lagi lama,biaq laa kat dy..wat x taw sudah.."

..aku still cuak gak..ye r sape x cuak en..asty aku trus gtw mamu..nak balik jap..mamu kte pg r..satgi dy ikut hg..astu dy gelak..lawak doe dy gelak..ilang laa sket rase takut aku..ye r pepagi dalam kul 1..sape x takut kan..astu aku pon pg laa amek buku rujukan BIO ngn BiO-SCORE ..bajet nak stdy gle2 r...tp..xleh gak doe..haha..aku slalu gak merayau kat makam diraja tu..

ade satu hari tu..haa hari SABTU..aku bawak KU KISAS 06/07..Wan Ahmad Hafizi Wan Ahmad Junaidi pg tgok makam diraja tu..dy excited nak gle r..ktorg jalan2 tgok design nisan..sume kire rare r..hahaha..xleh lupe r fizi..tbe2 ade la 3 lelaki indon dtg..naek Jeep doe...dorg cakap jawa among them..astu fizi wat muke pelik dan dgn nada ketakutan dy gtw aku..

"wei,fikri aku takut r doe..dorg ni nak puje2 ke ape ke..jom kte balik r"

hahahaha lawak gle..fizi ko jgn tanak ngaku ek.. aritu da la siang..nak puja amendenye fizi oiiii...astu one of them dy tye fizi (coz he's nearer ngn dorg ber3)..

"mne makamnya Sultan.."

astu fizi diam...hahahaha..lawak gle time nie..fizi versi cuak.. astu fizi cuit aku..jap2 nak gelak..hahahahahahahaha...aku pon cakap laa

"sume kat dalam nie sume sultan (dalam mcm astaka tu)..atas tanah tu kerabat diraja..permaisuri dalam bangunan sane (astaka gak r blah kiri)..."

hahahaha..lawak gile fizi..hmm pastu dy tye.. makam Sultan ape tah..ade kaitan ngn Jawa..aku x tawlaaa hahahah..heheh my SEJARAH is terrible doe....adelaa gelaran dy..

pastu dorg smbng same dorg..astu aku tye la kat dorg..

"ape tujuan encik ber3 ni datang sini??"

naseb aku cakap baku..hahah..cakap Penang mampos nak paham..astu dorg cakap nak cari makam sultan tu sbnrnye sbb ade family relation n nak cari adik beradik sume..astu aku malas pikir dah..astu aku tye nama sultan tu sape..dy ckap laa Sultan Alaeddin wit a gelarn..ntah ape tah .. astu aku pon slamber laa g bce sume batu nisan cari..then jumpe laaa..makam palin lame n yg blakang skli..nme dy btul2 nye is Almarhum Sultan Sir Alaeddin Sulaiman Shah ibni Almarhum Raja Muda Musa..dy nie dapat gelaran ape tah..ade tulis kat batu nisan tu..3 org Jawa tu adela ckap pasal gelaran tu..full nme dy aku amek kat wikipedia nie..huhuhu..smgt gile..hahahah..xpe..fizi nye psl kan..astu dorg kte..ade jumpe gak satu makam kat atas bukit..n invite ktorg pergi ngn dorg utk soh bce JAWi..coz dorg x thu bace JAWi..janji pas Zohor..ok set...fizi sronok gle r..abes dy cite kat sume owg esp Wafiy Ariffin r mase blik Dewan Makan for Dinner dat day...

esoknye..tggu laa aku kat sne..Ahad..xde keje sgt..fizi x jadi pg..biase laa bz..fizi always bz..hahaha..then dorg x datang gak pas Zohor..aku pon blah laa...sblum balik tu aku g tye mamu..ade x dorg dtg..naek Jeep putih..mamu cakap xde..aku pon balik laaa..nnt aku cite agi ye...da lewat nie..

wassalam~




perkongsian bersama

Teka Teki Imam Al-Ghazali
www.iLuvislam.com
oleh: nieta_84


Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya :

Imam Ghazali = ' Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Orang tua '
Murid 2 = ' Guru '
Murid 3 = ' Teman '
Murid 4 = ' Kaum kerabat '
Imam Ghazali = ' Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = ' Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Negeri Cina '
Murid 2 = ' Bulan '
Murid 3 = ' Matahari '
Murid 4 = ' Bintang 2 '
Imam Ghazali = ' Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini,hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama'.

Imam Ghazali = ' Apa yang paling besar didunia ini ?'
Murid 1 = ' Gunung '
Murid 2 = ' Matahari '
Murid 3 = ' Bumi '
Imam Ghazali = ' Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.'


' Imam Ghazali = ' Apa yang paling ringan di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Kapas'
Murid 2 = ' Angin '
Murid 3 = ' Debu '
Murid 4 = ' Daun-daun'
Imam Ghazali = ' Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat '

IMAM GHAZALI: ' Apa yang paling berat didunia ? '
Murid 1 = ' Baja '
Murid 2 = ' Besi '
Murid 3 = ' Gajah '
Imam Ghazali = ' Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Imam Ghazali = ' Apa yang paling tajam sekali di dunia ini ? '
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ' Pedang '
Imam Ghazali = ' Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

''sampaikanlah walau satu ayat"